Is een Bed & Breakfast een bedrijf?

Is een Bed & Breakfast een bedrijf?

Tips en uitleg

Is een Bed & Breakfast een bedrijf?

Een bed & breakfast is vaak een kleinschalige accommodatie, geschikt voor overnachting met ontbijt. U vestigt een B&B in uw woonhuis of een bijgebouw ervan. De hoofdfunctie van de woning blijft wonen, maar heeft als nevenfunctie ‘het verstrekken van logies’. Wanneer is uw Bed & Breakfast een bedrijf?

Verhuurt u regelmatig kamers aan verschillende gasten tegen een commerciële prijs? Dan is dat volgens de wet een onderneming. In de praktijk is het soms lastig precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check daarom of uw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Over het algemeen schrijft u uw B&B in bij KVK en brengt u btw en toeristenbelasting in rekening bij de gasten. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

Check ook deze zaken:

1. Mag het verhuren van een kamer van de hypotheekverstrekker/verhuurder

2. Neem contact op met de gemeente voor de lokale regels/eisen

3. Check het bestemmingsplan

4. Zorg voor de juiste verzekeringen en geef het door aan de verzekeraar

Ook al handelt u niet bedrijfsmatig en bent u niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een verzekeraar ziet uw B&B wel als een onderneming. Wanneer er schade wordt toegebracht aan je B&B, wordt deze dan ook niet gedekt door de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor heeft u een speciale B&B verzekering nodig.