Welke brandblusser is geschikt voor uw B&B?

Welke brandblusser is geschikt voor uw B&B?

Preventietips

Ondanks het treffen van de juiste brandveiligheidsmaatregelen is er helaas altijd kans op een woningbrand. Bijvoorbeeld door kortsluiting, vlam in de pan of door menselijk handelen. Een brandblusser kan in zo’n geval de schade aanzienlijk beperken en zelfs levens redden. Maar welke brandblusser heeft u in dat geval nodig voor uw woning?   

Als het aankomt op de veiligheid gaat er veel aandacht uit naar zaken zoals veilig stoken, vonkenvangers en een veilige dakconstructie. Het verbeteren van de brandveiligheid behelst echter ook ons eigen gedrag en de aanwezigheid van hulpmiddelen zoals brandmelders en brandblussers. Met name laatstgenoemde kan een cruciale rol spelen voor een goede afloop van een woningbrand. 

In dat geval moet u wel over de juiste brandblusser beschikken, die op de juiste plek staat en in goede conditie verkeert. Aangezien brandblussers een wereld van verschil kunnen maken voor de brandveiligheid van uw woning met B&B, vertellen wij u in dit artikel alles dat u moet weten over brandblussers. 

De juiste brandblusser voor de juiste brandklasse
De brandklasse geeft aan bij welk type brand een brandblusser effectief is. Het gebruik van de verkeerde brandblusser of blusmiddel kan de situatie namelijk juist verergeren. 

Hieronder volgen de brandklassen:

Klasse A: Brand van vaste stoffen. Denk aan hout of textiel.
Klasse B: Brand van vloeibare stoffen. Hier gaat het om chemische middelen en olie. 
Klasse C: Brand van objecten met gas, zoals een cv-ketel of gashaard.
Klasse D: Brand van metalen. 
Klasse E: Brand van vloeibare substanties, zoals frituurvet. 

Bij woningbranden gaat het doorgaans om klasse A t/m C. U zoekt dus een brandblusser die in ieder geval geschikt is voor de meest voorkomende brandklassen. 

Soorten brandblussers
Er zijn grofweg twee soorten brandblussers. De goedkoopste optie is de poederblusser. Zoals de naam al doet vermoeden bevat deze brandblusser een poederachtige substantie op basis van een soort zoutoplossing. De poederblusser is geschikt bij brandklasse A t/m C. Een nadeel van poederblussers is dat ze veel meer troep geven en voor blusschade zorgen aan met name elektronica. 

De schuimblusser is doorgaans duurder en niet geschikt bij brandklasse C. Een schuimblusser geeft daarentegen minder blusschade aan uw inboedel en wordt vooral gebruikt bij autobranden. 

De beste plek voor uw brandblussers
Bij brand is snelheid natuurlijk geboden. Dan is het wel extra vervelend als u moet zoeken naar uw brandblusser of wanneer deze vaststaat achter een berg spullen. Telt uw B&B woning meerdere verdiepingen? Zorg dan dat er op elke verdieping een brandblusser aanwezig is. Plaats uw brandblusser aan de meegeleverde beugel, minimaal een meter boven de grond en niet in vochtige ruimtes in verband met roestvorming. Controleer tot slot jaarlijks de houdbaarheidsdatum van uw brandblusser en vervang deze op tijd.

Uw B&B goed verzekerd bij brandschade
Bij B&B polis is uw rietgedekte woning goed verzekerd bij brandschade. Van kleine brandschade tot totaalverlies van de woning. Als specialist in het verzekeren van Bed & Breakfasts adviseren wij u graag over vragen rondom de verbetering van de brandveiligheid. 

Wat zijn de brandpreventie eisen in uw B&B?

Als de lokale brandweer uw Bed & Breakfast heeft gekeurd en akkoord heeft bevonden, dan worden er door de verzekeraar geen aanvullende preventie eisen gesteld, buiten het rookverbod op de kamers. Let op dat rookmelders verplicht zijn vanaf 2022. Heeft de lokale brandweer uw Bed & Breakfast  niet gekeurd, dan is er een verplichting om minstens 1 sproeischuimblusser van 6 liter beschikbaar te hebben voor uw gasten. Bijvoorbeeld in gemeenschappelijke ruimte (hal, gang).