Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Vragen en antwoorden over B&B verzekeren
Welke verzekeringen heb ik nodig voor een Bed & Breakfast?

Het is belangrijk om uw pand en de inventaris / inboedel te verzekeren. Ook kunt u aanvullend een verzekering afsluiten voor bedrijfschade en aansprakelijkheid. Als u kiest voor een Bed & Breakfast verzekeringspakket dan heeft u een aansprakelijkheidsverzekering, een inventarisverzekering en een rechtsbijstandverzekering speciaal op elkaar afgestemd. 

Welke risico's loop ik als Bed & Breakfast eigenaar?

Bed & Breakfast eigenaren zijn zich vaak niet bewust van de risico’s die zij met hun bed en breakfast lopen. Schades waar zij veel mee te maken hebben, zijn:

  • Diefstal van spullen van zowel de eigenaar als de gast. Vaak laat de dief geen inbraaksporen achter.
  • Waterschades aan het gebouw en inboedel.
  • Overbelasting van technische installaties of de meterkast
  • De B&B-eigenaar wordt door de gast aansprakelijk gesteld voor schade. 
Wat zijn de preventie eisen voor een Bed & Breakfast?

Als de lokale brandweer uw Bed & Breakfast heeft gekeurd en akkoord heeft bevonden, dan worden er door de verzekeraar geen aanvullende preventie eisen gesteld, buiten het rookverbod op de kamers. Heeft de lokale brandweer uw Bed & Breakfast niet gekeurd, dan is er een verplichting om minstens 1 sproeischuimblusser van 6 liter beschikbaar te hebben voor uw gasten. Bijvoorbeeld in gemeenschappelijke ruimte (hal, gang). Lees meer over de andere vergunningen voor uw B&B.

Welke beveiliging is nodig op de kamers?

Er moet een melding/bordje van het rookverbod op elke kamer aanwezig te zijn. Verder moet u voldoen aan de veiligheidseisen die door de de gemeente of brandweer worden geëist bij het aanmelden van de Bed & Breakfast. Lees meer over de andere vergunningen voor uw B&B.

Mijn Bed & Breakfast staat niet als bedrijf ingeschreven bij de KvK, heb ik dan toch een speciale verzekering nodig?

Het runnen van een Bed & Breakfast ziet een verzekeraar als zakelijk handelen. Ondanks het feit dat u voor de KvK geen ondernemer bent. Daarom valt uw aansprakelijkheid en de andere risico's niet onder de particuliere verzekeringen. Speciaal voor deze situatie is de B&B polis ontwikkeld. Weet u wanneer uw B&B een bedrijf is?

Ben ik verzekerd als ik mijn Bed & Breakfast ga verbouwen?

Gaat u ver- of aanbouwen of staat uw woonhuis leeg? Dan geldt er in deze periode een beperking van de dekking tot brand, brandblussing, ontploffing, blikseminslag, inductie, lucht- of ruimtevaartuigen, meteorieten en stormschade. Dit geldt voor zowel de verzekering van het woonhuis als de inboedel. Tip: informeer, als u de ver-/aanbouw uitbesteed, of de aannemer een CAR verzekering heeft. 

 

Hoeveel dagen per jaar mag ik mijn kamers verhuren?

Hiervoor is geen maximum opgenomen. U mag de kamers in uw B&B het gehele jaar verhuren.

Ben ik verzekerd als ik door een van mijn gasten aansprakelijk wordt gesteld?

Dit is niet op elke aansprakelijkheidsverzekering verzekerd. De B&B polis is hier speciaal voor ingericht. Als eigenaar van een B&B bent u voor het risico op aansprakelijkheidsschades die verband houden met de verhuur van kamers verzekerd.

Mijn Bed & Breakfast gasten verblijven in een bijgebouw, wat betekent dit voor de verzekering?

Als er een apart bijgebouw is, bijvoorbeeld in de vorm van een blokhut of tuinhuis, dat alleen wordt gebruikt voor de B&B, dan zal hier een aparte zakelijke verzekering voor moeten komen. We adviseren u hier graag over.

Ik verhuur mijn hele woning (air B&B) en ben niet aanwezig als de gasten er zijn mag dit?

Verhuur via air B&B van de woning is uitgesloten van dekking. Een van de voorwaarden van de B&B polis is dat u aanwezig bent in de hoofdwoning om toezicht te houden. Bevindt de verhuurde kamer/ruimte zich in een bijgebouw, dan is dat verder prima. Maar uw volledige woning verhuren zonder dat u op het erf aanwezig bent is niet toegestaan.

Moet de inboedel- en de woonhuisverzekering bij dezelfde verzekeraar afgesloten worden?

Dit is niet verplicht. Echter, bij een grote schade heeft u vaak te maken met beide verzekeringen en is het vaak prettig als de schade door één verzekeraar wordt afgewikkeld. Ook voorkomt u op dat er zaken dubbel verzekerd zijn, omdat de verzekering bij eenzelfde verzekeraar beter op elkaar is afgestemd.

In welke categorie B&B valt mijn Bed & Breakfast?

We hebben verschillende categorieën, leidend voor de categorie indeling is hoeveel kamers er zijn.

  • Categorie A 1 tot en met 3 kamers met maximaal 12 bedden
  • Categorie B 4 tot en met 7 kamers maximaal 28 bedden
Als een gast iets beschadigt in de B&B, is dit dan verzekerd?

De dekking op de inventaris/goederenverzekering is een all risk dekking. Dit houdt in dat alle plotselinge en onvoorziene gebeurtenissen zijn verzekerd. Dus ook als die door gasten zijn veroorzaakt. Als uw opstalverzekering (woonhuisverzekering) ergens anders loopt, is dit afhankelijk van de dekking en of de verzekeraar het accepteert dat er een Bed & Breakfast in uw woning is. We adviseren u hier graag over.

Wat gebeurt er als ik een geschil met een huurder krijg? Dekt mijn verzekering dit?

Hiervoor heeft B&B polis samen met DAS Rechtsbijstand een product ontwikkeld. Hierin is het mogelijk rechtshulp die verband houdt met geschillen die voortkomen uit het runnen van een Bed & Breakfast bij te verzekeren.

Wat is de herbouwwaarde van de B&B?

Het bedrag dat nodig is om de woning, en de bijgebouwen, in de huidige staat terug te bouwen. De herbouwwaarde is niet hetzelde als de WOZ-waarde of de aankoopwaarde.

Hoe bereken ik de herbouwwaarde?

Hiervoor bestaan hulpmiddelen zoals een herbouwwaardemeter, stichtingskostenformulier of een taxatie. Bij B&B polis wordt u altijd persoonlijk bezocht en wordt samen met u bepaald wat de juiste herbouwwaarde is. Mocht u een van de hulpmiddelen in willen vullen, neem dan contact op met onze adviseur.

Wat betekent garantie tegen onderverzekering?

Bij garantie tegen onderverzekering garandeert de verzekeraar dat er bij een gedekte schade geen beroep wordt gedaan op eventuele onderverzekering. Elke gedekte schade wordt volledig vergoed, maar u ontvangt nooit meer dan de werkelijke schade.